"Barwy i smaki czterech pór roku"
Innowacja „Barwy i smaki czterech pór roku” powstała z myślą o potrzebach poznawczych i emocjonalnych naszych przedszkolaków i przedszkola, potrzebach urozmaicenia zajęć dzieci uczęszczających do przedszkola, przełamaniu nieśmiałości u niektórych dzieci, integracji dzieci z różnych oddziałów oraz grup wiekowych, o wprowadzeniu nowych rozwiązań i podniesieniu jakości pracy przedszkola. Celem wprowadzenia innowacji będzie rozbudzenie w dzieciach zainteresowań zdrowym żywieniem, jak najczęstszym spożywaniem owoców i warzyw, uwrażliwianie ich na piękno otaczającej przyrody oraz rozwijanie uzdolnień plastycznych w oparciu o cykl czterech pór roku, ich barwy, kojarzące się z nimi smaki i zapachy.
Innowacja obejmuje wszystkie dzieci uczęszczające do przedszkola. Materiał jest realizowany przez nauczycieli poprzez zajęcia prowadzone systematycznie przez cały rok przedszkolny 2018/2019 z wykorzystaniem przedszkolnych środków dydaktycznych, przygotowanych pomocy przez nauczycieli, przedszkolnej kuchni oraz materiałów przygotowanych przez rodziców. Zajęcia odbywają się wg harmonogramu, 1-2 razy w miesiącu w godzinach przedpołudniowych, pokrywają się z treściami wychowawczo-edukacyjnymi, ale głównie skupiają się wokół doświadczania poprzez zmysły pór roku, zgodnie z obszarami tematycznymi wyznaczonymi przez podstawę programową wychowania przedszkolnego.
HARMONOGRAM REALIZACJI ZADAŃ PROGRAMOWYCH
- Wrzesień: „Owocowe przysmaki z naszych sadów" „Żółty, jesienny liść”
- Październik: „Urodziny marchewki” „Kiszenie kapusty”
- Listopad: „Jak przyjemnie i wesoło, kiedy dynia krąży wkoło...” „Orzechy, pestki i chipsy owocowe to przekąski zdrowe”
- Grudzień: „Czerwona czapka Mikołaja” „Piernikowe eksperymenty”
- Styczeń: „Śnieg otulił ziemię całą...” „Sałatkowe co nieco”
- Luty: „Niebieski – kolor królewski”
- Marzec: „Ziarenkowe inspiracje chlebowe” „Zielono nam!”
- Kwiecień: „Lubimy zdrowe pasty śniadaniowe” „Koktaile warzywne i owocowe”
- Maj: „Dzieci i misie lubią miodek” „Kolory tęczy”
Nadeszła zima, a my rozpoczęliśmy poszukiwanie jej barw i smaków. Pierwszy kolor jaki kojarzy się z tą porą to biel, tymczasem 6 grudnia w naszym przedszkolu zagościł kolor czerwony. Tak jak czapka i cały strój naszego gościa Mikołaja, wszystkie dzieci były ubrane na czerwono. Grudzień to miesiąc przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia, a pieczenie pierników to tradycja z nimi związana, dlatego też w i u nas w przedszkolu nimi zapachniało. Piernikowe eksperymenty dały nam wiele zabawy i radości. W tym roku styczeń odkrył przed nami prawdziwe oblicze pani Zimy. Dookoła zrobiło się mroźnie i biało. Taka sceneria sprzyjała naszym zimowym zabawom pod hasłem "Śnieg otulił ziemię całą...", a kolor śniegu - biały stał się inspiracją prac plastycznych i dominował w naszym ubiorze.
Wraz z jesienią rozpoczęliśmy zabawę z barwami i smakami czterech pór roku. W każdym miesiącu poznajemy, doświadczamy i rozwijamy swoją twórczość w ramach realizacji zagadnień, zawartych w innowacji pedagogicznej. Za nami już spotkanie z Panią Elą, szefową naszej kuchni i dietetyczką oraz owocowy tydzień. Wiele radości mieliśmy podczas jesiennych zabaw z kolorem żółtym i liśćmi. Obchodziliśmy także urodziny marchewki oraz ukisiliśmy kapustę. Teraz przyszedł czas na poznanie walorów smakowych i dekoracyjnych dyni. Dlatego w "Dniu dyni" jedliśmy na obiad pyszny krem z dyni a wcześniej w każdej grupie robiliśmy dyniowe ozdoby i dekorowaliśmy nimi stoliki. Następnie wspólnie zjedliśmy upieczone przez panie kucharki dyniowe mufinki. W ostatnim dniu listopada na zajęciach poznaliśmy sposób robienia chipsów jabłkowych. Mogliśmy także spróbować zdrowych przekąsek w postaci różnych nasion, orzechów i suszonych owoców. Tak minęła jesień, ale w naszej pamięci pozostaną jej smaki i kolory.