„Mało nas do pieczenia chleba, nowego piekarza nam tu potrzeba”

Drogie dzieci!

Czy wiecie, kto codziennie ciężko pracuje, abyście mogły zjeść pyszne śniadanie? Czy wiecie, kto to taki...? Tak! To pan piekarz. To on każdej nocy udaje się do piekarni, wkłada biały fartuch i czapkę piekarską i zabiera się za wypiek pysznych chlebów, bułeczek, rogalików... A Ty, co jadłeś dziś na śniadanie? Czy wiesz, z jakiej piekarni najczęściej pochodzi pieczywo, które jesz w domu? Koniecznie zapytaj rodziców!

  • Posłuchaj wiersza: „Piekarz” Antoneta-Anna Bednarek

     Piekarz nocą pracuje,
     krząta się żwawo.
     Musi zdążyć na rano
     upiec wspaniałe pieczywo,
     pyszne chrupiące bułeczki,
     rogaliki maślane,
     różne rodzaje chleba,
     oraz pieczywo mieszane.
     Unoszący się zapach
     nęci przechodniów i kusi,
     nikt nie przejdzie obojętnie,
     każdy coś kupić musi.
     Kiedy chleb szybko znika
     piekarz jest zadowolony,
     bo to znaczy, że jest pyszny,
     z przyjemnością jedzony.

  • Przyjrzyj się piramidzie zdrowego odżywiania. Na pierwszym piętrze znajdują się produkty, które upiekł piekarz. Czy potrafisz je wskazać i nazwać?

  • Możesz też przyjrzeć się wizycie w prawdziwej piekarni:


"Piekarnia, cukiernia" na kanale markcsinclar 

    • Zaśpiewaj piosenkę „Mało nas do pieczenia chleba” 

"Mało nas do pieczenia chleba"  PIOSENKI DLA DZIECI - PIESIO TV

      • A może chciałbyś się poczuć jak prawdziwy piekarz i upiec własne bułeczki? - Zaproś rodziców do kuchni i do dzieła :) Pamiętaj, żeby przed przystąpieniem do pracy umyć ręce i założyć fartuszek.


Składniki na 8 sztuk:
• 500 g mąki pszennej typu 550
• 10 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant
• 10 g soli
• 300 ml lekko ciepłej wody
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypać do dużej miski. Wkruszyć drożdże. Dodać sól i lekko ciepłą wodę. Ciasto wyrobić najlepiej przy użyciu robota kuchennego, używając haka do zagniatania ciasta. Zagniatać najpierw na niskich obrotach przez 2 minuty, aż składniki się połączą, a następnie 7 minut na wyższych obrotach, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. (Ciasto można też przygotować ręcznie: W tym celu należy trzymać miskę jedną ręką, a drugą wyrabiać ciasto 2- 3 minuty. Następnie przełożyć ciasto na blat i zagniatać ok. 5- 10 minut, na elastyczne i sprężyste ciasto).
2.Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
3.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć ręką, przykryć i pozostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
4.Pod koniec wyrastania (po ok. 30 minutach) rozgrzać piekarnik do temperatury 225°C, grzałka góra- dół.
5.Wyrośnięte bułki naciąć dość głęboko.
6.Bułki piec, aż się zarumienią w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 225°C, grzałka góra- dół.
7.Studzić na kratce kuchennej.

SMACZNEGO :)  

Źródła:
www.antoneta.manifo.com
www.domowe-wypieki.pl